Λογαριθμικές Σπείρες
Ο κοντινός Τυφώνας Rammasun (δεξιά) και ο 25 εκατομμυρίων έτη φωτός μακρινός γαλαξίας M101 δεν φαίνεται να έχουν πολλά κοινά. Για αρχή, ο Rammasun είχε πλάτος μόλις μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα ενώ ο M101 (γνωστός και ως ο Pinwheel Galaxy) εκτείνεται σε περίπου 170.000 έτη φωτός, καθιστώντας τα πολύ ανόμοια σε κλίμακα, για να μην αναφέρουμε τα διάφορα φυσικά περιβάλλοντα που ελέγχουν τον σχηματισμό και την ανάπτυξη τους.

Αλλά φαίνονται εκπληκτικά όμοιοι: ο καθένας με τους βραχίονες του παρουσιάζουν το σχήμα μιας απλής και όμορφης μαθηματικής καμπύλης γνωστή ως λογαριθμική σπείρα, μια σπείρα της οποίας τα κενά μεγαλώνουν με έναν γεωμετρικό τρόπο, με την αύξηση της απόστασης από το κέντρο. Επίσης γνωστή ως ισογώνιος σπείρα, σπειροειδής ανάπτυξη, και σπείρα Bernoulli ή σπείρα mirabilis, οι πλούσιες ιδιότητες αυτής της καμπύλης έχουν συναρπάσει τους μαθηματικούς μετά την ανακάλυψή της τον 17ο αιώνα από τον φιλόσοφο Καρτέσιο.

Κατά περίεργο τρόπο, αυτό το αφηρημένο σχήμα είναι πολύ πιο άφθονο στη φύση από ό,τι προτείνεται από την εντυπωσιακή οπτική σύγκριση παραπάνω. Για παράδειγμα, λογαριθμικές σπείρες μπορούν να περιγράψουν, επίσης, τα ίχνη των υποατομικών σωματιδίων σε ένα θάλαμο φυσαλίδων, τη διάταξη των ηλιόσπορων και, φυσικά, το κουνουπίδι.