Περίεργοι Κομητοειδής Κόμβοι
Τι προκαλεί τους ασυνήθιστους κόμβους αερίου και σκόνης στα πλανητικά νεφελώματα; Η ύπαρξη των κόμβων που μπορεί κάποιος να τους δει στο Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα, στο Νεφέλωμα Dumbbell και στο Νεφέλωμα Εσκιμώος, αρχικά δεν είχε προβλεφθεί και η προέλευσή τους δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή.

Στην παραπάνω συναρπαστική εικόνα του Νεφελώματος Έλικας από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble φαίνονται τεράστιες λεπτομέρειες των μυστηριωδών αέριων κόμβων. Οι παραπάνω κομητοειδής κόμβοι έχουν μάζες σχεδόν όσο της Γης, αλλά έχουν ακτίνες αρκετές φορές της τροχιάς του Πλούτωνα. Μια υπόθεση για τον κατακερματισμό και την εξέλιξη των κόμβων περιλαμβάνει υπάρχον αέριο που οδηγείται προς τα έξω από έναν λιγότερο πυκνό αλλά πολύ ενεργητικό αστρικό άνεμο από το κεντρικό εξελισσόμενο αστέρι.

Το Νεφέλωμα Έλικας είναι το πιο κοντινό παράδειγμα ενός πλανητικού νεφελώματος που δημιουργήθηκε στο τέλος της ζωής ενός άστρου παρόμοιο με τον Ήλιο. Το νεφέλωμα, με την επίσημη ονομασία NGC 7293, βρίσκεται περίπου 700 έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό του Υδροχόου.