Το Καταδικασμένο Φεγγάρι του Άρη
Αυτό το φεγγάρι είναι καταδικασμένο. Ο Άρης, ο κόκκινος πλανήτης που ονομάστηκε από τον θεό του πολέμου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, έχει δύο μικροσκοπικά φεγγάρια, τον Φόβο και τον Δείμο.

Αυτά τα φεγγάρια του Άρη ίσως είναι αστεροειδείς που συλλήφθηκαν από τον πλανήτη και μπορεί να προέρχονται από την κύρια ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία ή ίσως από ακόμα πιο μακρινό όριο του ηλιακού μας συστήματος.

Το μεγαλύτερο φεγγάρι, ο Φόβος, πράγματι μοιάζει με αστεροειδή με κρατήρες σε αυτή την εντυπωσιακή έγχρωμη εικόνα από το Mars Reconnaissance Orbiter, που καταγράφτηκε με ανάλυση περίπου επτά μέτρα ανά pixel. Αλλά ο Φόβος περιστρέφεται τόσο κοντά στον Άρη – περίπου 5.800 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια σε σύγκριση με τα 400.000 χιλιόμετρα της Σελήνης μας – με συνέπεια οι παλιρροιακές δυνάμεις της βαρύτητας να το συμπαρασύρουν προς τα κάτω. Σε 100 εκατομμύρια χρόνια ο Φόβος είναι πιθανόν να θρυμματιστεί από την πίεση που προκαλείται από τις ανηλεείς παλιρροιακές δυνάμεις, και τα συντρίμμια του θα σχηματίσουν έναν δακτύλιο γύρω από τον Άρη.