Το Κουκούλι
Τι δημιουργεί τα χρώματα του Νεφελώματος Cocoon; Το Νεφέλωμα Κουκούλι, καταλογογραφημένο ως IC 5146, είναι ένα εντυπωσιακά όμορφο νεφέλωμα που βρίσκεται περίπου 4.000 έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό του Κύκνου (Cygnus).

Μέσα στο νεφέλωμα είναι ένα πρόσφατα αναπτυσσόμενο ανοιχτό σμήνος άστρων. Όπως και άλλα αστρικά βρεφοκομεία, το Νεφέλωμα Cocoon περιέχει, ταυτόχρονα, ένα φωτεινό κόκκινο νεφέλωμα εκπομπής, μπλε νεφελώματα ανάκλασης, και σκοτεινά νεφελώματα απορρόφησης. Δεδομένου τα διαφορετικά μείγματα, αυτές οι τρείς διαδικασίες δημιουργούν μια σειρά από χρώματα σε αυτή την εικόνα που λήφθηκε από τον Καναδο-Γαλλικό Τηλεσκόπιο Χαβάης (CFHT) στην Χαβάη των ΗΠΑ.

Η θεωρία με βάση τις πρόσφατες μετρήσεις υποστηρίζει ότι το άστρο μεγάλης μάζας προς τα αριστερά της εικόνας άνοιξε μια τρύπα στο υπάρχον μοριακό νέφος, μέσω του οποίου ένα μεγάλο μέρος του λαμπερού υλικού ρέει. Το ίδιο αστέρι, το οποίο σχηματίστηκε περίπου 100.000 χρόνια πριν, προσφέρει τώρα την πηγή ενέργειας για ένα μεγάλο μέρος του εκπεμπόμενου και ανακλώμενου φωτός από αυτό το νεφέλωμα.