Μια Απροσδόκητη Αναλαμπή από το Νεφέλωμα του Καρκίνου
Γιατί λάμπει το Νεφέλωμα του Καρκίνου; Κανείς δεν είναι σίγουρος. Η ασυνήθιστη συμπεριφορά, που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, φαίνεται να συμβαίνει μόνο σε πολύ υψηλής ενέργειας φως – στις ακτίνες γάμμα.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2011 παρατηρήσεις ακτίνων γάμμα του Νεφελώματος του Καρκίνου από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Ακτίνων Γάμμα Fermi (Fermi Gamma Ray Space Telescope) παρουσίασαν μια απρόσμενη αύξηση της φωτεινότητας στις ακτίνες γάμμα, με συνέπεια να αυξηθεί περίπου πέντε φορές η συνήθης φωτεινότητα των ακτίνων γάμμα του νεφελώματος, και ξεθώριασε και πάλι μέσα σε λίγες ημέρες. Συνήθως όσο πιο γρήγορη είναι η μεταβλητότητα, τόσο μικρότερη είναι η περιοχή που εμπλέκεται. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το ισχυρό πάλσαρ στο κέντρο του Καρκίνου, ένα συμπαγές άστρο νετρονίων που περιστρέφεται 30 φορές το δευτερόλεπτο, εμπλέκεται με κάποιον τρόπο.

Συγκεκριμένα, η επικρατέστερη θεωρία έχει ως άξονα το μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο που σίγουρα περιβάλλει το ισχυρό πάλσαρ. Οι ραγδαίες αλλαγές στο πεδίο μπορούν να οδηγήσουν σε κύματα ταχέων επιταχυνόμενων ηλεκτρονίων που εκπέμπουν λάμψεις, ενδεχομένως με τρόπο παρόμοιο με τον Ήλιο μας. Η παραπάνω εικόνα δείχνει πώς το Νεφέλωμα του Καρκίνου φαίνεται συνήθως στις ακτίνες γάμμα, σε σύγκριση με το Geminga πάλσαρ, και πώς στη συνέχεια εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της αύξησης της φωτεινότητας.