Κασσιόπη Α
Αυτή η εκπληκτικά ψευδή έγχρωμη εικόνα αναδεικνύει τις πολλές πλευρές του υπερκαινοφανούς Κασσιόπη Α. Φτιάχτηκε από εικόνες που ελήφθησαν από τρία από τα Μεγάλα Παρατηρητήρια της NASA, χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικές περιοχές κυμάτων του φωτός. Υπέρυθρα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer είναι χρωματισμένα κόκκινα, ορατά δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble είναι κίτρινα, και δεδομένα ακτίνων Χ από το Παρατηρητήριο Ακτίνων Χ Chandra είναι πράσινα και μπλε.

Βρισκόμενη 10.000 έτη φωτός μακριά, στο βόρειο αστερισμό της Κασσιόπης, η Κασσιόπη Α είναι το απομεινάρι ενός κάποτε ογκώδες άστρου που πέθανε σε μια βίαιη έκρηξη σουπερνόβα και φάνηκε από τη Γη πριν από 325 χρόνια. Αποτελούμενο από ένα νεκρό άστρο, που ονομάζεται άστρο νετρονίων, και ένα κέλυφος υλικών που εκτοξεύεται καθώς το αστέρι πέθανε. Αυτό το απομεινάρι σηματοδοτεί την πιο πρόσφατη σουπερνόβα στο Γαλαξία μας, και είναι ένα από τα πιο μελετημένα αντικείμενα στον ουρανό.

Κάθε Μεγάλο Παρατηρητήριο τονίζει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτή την ουράνια σφαίρα. Ενώ το Spitzer αποκαλύπτει τη θερμή σκόνη στο εξωτερικό κέλυφος μερικών εκατοντάδων βαθμών Κέλβιν, το Hubble βλέπει τις λεπτές νηματοειδείς δομές των θερμών αερίων με θερμοκρασία περίπου 10.000 βαθμούς Κέλβιν. Το Chandra ανιχνεύει τα θερμά αέρια, μέχρι περίπου 10 εκατομμυρίων βαθμών Κέλβιν. Αυτά τα εξαιρετικά θερμά αέρια δημιουργήθηκαν όταν εκτινασσόμενο υλικό από τον Κασσιόπη Α συγκρούστηκαν με το περιβάλλον αέριο και σκόνη. Το Chandra μπορεί επίσης να δει το άστρο νετρονίων της Κασσιόπης (η τυρκουάζ κουκκίδα στο κέντρο του κελύφους).

Μπλε δεδομένα του Chandra αποκτήθηκαν με χρήση ευρυζωνικών ακτίνων Χ (χαμηλές προς υψηλές ενέργειες), πράσινα δεδομένα του Chandra αντιστοιχούν σε ενδιάμεσης ενέργειας ακτίνες Χ, κίτρινα δεδομένα του Hubble ελήφθησαν με φίλτρο μήκους κύματος 900 νανομέτρων, και τα κόκκινα δεδομένα του Spitzer είναι από τον ανιχνευτή 24-micron του τηλεσκοπίου.