Κοντινή Λήψη του NGC 253
Ο NGC 253 είναι ένας από τους φωτεινότερους σπειροειδείς γαλαξίες στον ουρανό του πλανήτη Γη. Ο σχεδόν πλάγιος γαλαξίας, μόλις 13 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, είναι το μεγαλύτερο μέλος της ομάδας γαλαξιών του Γλύπτη, γειτονικής της δικής μας τοπικής ομάδας γαλαξιών.

Το λεπτομερές κοντινό πλάνο είναι ένα μωσαϊκό πέντε καρέ που βασίζονται σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Hubble Legacy Archive. Ξεκινώντας από τα αριστερά κοντά στο πυρήνα του γαλαξία, το οξύ πανόραμα ακολουθεί σκονισμένες ίνες, διαστρικά νέφη αερίου, ακόμη και μεμονωμένα άστρα στην άκρη του γαλαξία στα δεξιά. Η υπέροχη θέα εκτείνεται σε περίπου 50.000 έτη φωτός.

Το καρέ στο δεξί άκρο έχει συμπιεστεί ελαφρά για να εμφανίσει ένα ενδιαφέρων ζεύγος γαλαξιών του υποβάθρου. Χαρακτηρισμένος ως ένας γαλαξίας αστρικών εκρήξεων, λόγω της ξέφρενης δραστηριότητας σχηματισμού άστρων, ο NGC 253 έχει έλικες σκόνης που εγείρονται από τον γαλαξιακό δίσκο με νεαρά αστρικά σμήνη και περιοχές σχηματισμού άστρων. Ο NGC 253 είναι επίσης γνωστό ότι είναι μια ισχυρή πηγή υψηλής ενέργειας ακτίνων Χ και ακτίνων γάμμα, που πιθανόν να οφείλεται σε τεράστιες μαύρες τρύπες κοντά στο κέντρο του γαλαξία.