Πώς να Χτίσετε έναν Πλανήτη
Οι πλανήτες μπορεί να μην είναι σε θέση να σχηματιστούν χωρίς την υπερπλήρη βοήθεια των βαρέων στοιχείων, όπως το πυρίτιο, τιτάνιο και μαγνήσιο, προτείνει μια νέα μελέτη. Τα αστέρια που φιλοξενούν πλανήτες έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των “μετάλλων” – αστρονομικά μιλώντας για στοιχεία βαρύτερα από το υδρογόνο και το ήλιο – σε σύγκριση με το σίδηρο που έχουν τα αστέρια χωρίς πλανήτες, διαπίστωσε η μελέτη. “Για να σχηματιστούν οι πλανήτες, κάποιος πρέπει να παρέχει τα βαριά στοιχεία,” είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Vardan Adibekyan, του Κέντρου για την Αστροφυσική του Πανεπιστημίου του Πόρτο στην Πορτογαλία.

Συνδεδεμένοι κατά τη γέννηση

Οι πλανήτες συναυξάνονται από τον δίσκο σκόνης και αερίων που απομένουν μετά την γέννηση από το άστρο του. Σύμφωνα με την κύρια θεωρία σχηματισμού πλανητών, το μοντέλο προσαύξησης του πυρήνα, μικρά σωματίδια έρχονται κοντά, αυξάνονται όλο και περισσότερο μέχρι που παράγουν πρωτοπλανήτες.

Οι επιστήμονες από καιρό έχουν υποψιαστεί ότι τα αστέρια με μεγαλύτερη μεταλλικότητα είναι πιο πιθανό να έχουν πλανήτες σε τροχιά γύρω τους. Ο σίδηρος είναι εδώ και καιρό πρωταρχικός δείκτης.

“Συνήθως, στην αστρική φυσική, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την περιεκτικότητα σε σίδηρο ως υποκατάστατο της συνολικής μεταλλικότητας,” είπε ο Adibekyan στο SPACE.com μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πηγή