Το Διαφορετικό Φως του Ήλιου
Αν και ο ήλιος φαίνεται κίτρινος με γυμνό μάτι, στην πραγματικότητα εκπέμπει φως σε όλα τα χρώματα, τα οποία οι επιστήμονες μπορούν να δουν με τη χρήση εξειδικευμένων τηλεσκοπίων για να παρατηρήσουν μήκη κύματος πέρα από το ορατό φάσμα.

Μια πολύχρωμη συλλογή δεδομένων αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με τα διαφορετικά μέρη του συνεχώς μεταβαλλόμενου ήλιου και λέει στους επιστήμονες πως το ηλιακό υλικό κινείται τριγύρω στην ατμόσφαιρα του ήλιου.

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους τα ηλιακά τηλεσκόπια μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες από το φως που εκπέμπεται από τον ήλιο. Υπάρχουν τα φασματόμετρα που μπορούν να παρατηρούν ταυτόχρονα διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός, δημιουργώντας διαγράμματα που δίνουν μια σύνθετη εικόνα των θερμοκρασιών στο υλικό γύρω από τον ήλιο.

Εν τω μεταξύ, άλλα όργανα μπορούν να λαμβάνουν στιγμιότυπα του ήλιου, καταγράφοντας το φως σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος που μπορεί να μην είναι ορατό με γυμνό μάτι. Για παράδειγμα, το όργανο Atmospheric Imaging Assembly (AIA) στο ισχυρό Solar Dynamics Observatory της NASA μπορεί να παρατηρήσει το φως σε 10 διαφορετικά μήκη κύματος – με το καθένα να έχει επιλεγεί για να επισημάνει ένα συγκεκριμένο τμήμα της ατμόσφαιρας του ήλιου.

Εδώ είναι μια ανάλυση από τη NASA για το τι μπορεί να παρατηρηθεί στα μήκη κύματος που συλλαμβάνει ψ, και μετράται σε Angstroms (ένα Angstrom ισούται με ένα δέκα-δισεκατομμυριοστό του μέτρου):

  • 4500: Η επιφάνεια ή φωτόσφαιρα του ήλιο
  • 1700: Η επιφάνεια και η χρωμόσφαιρα του ήλιου, ένα στρώμα της ατμόσφαιρας του ήλιου πάνω από την φωτόσφαιρα
  • 1600: Ένα μείγμα μεταξύ της άνω φωτόσφαιρας και την περιοχής μετάβασης, η οποία είναι μεταξύ της χρωμόσφαιρας και του εξωτερικού στρώματος της ατμόσφαιρας του ήλιου που λέγεται στέμμα
  • 304: Το φως από την χρωμόσφαιρα και την περιοχή μετάβασης
  • 171: Το στέμμα όταν είναι ήσυχο, καθώς και τα μαγνητικά τόξα γνωστά ως στεφανιαίοι βρόχοι
  • 193: Μια ελαφρώς θερμότερη περιοχή του στέμματος και το πολύ πιο θερμό υλικό μιας ηλιακής έκλαμψης
  • 211: Θερμότερες μαγνητικά ενεργές περιοχές του στέμματος
  • 335: Επίσης θερμότερες μαγνητικά ενεργές περιοχές του στέμματος
  • 94: Περιοχές της κορώνας κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλαμψης
  • 131: Το πιο καυτό υλικό σε μια ηλιακή έκλαμψη

Διάγραμμα μήκους κύματος του ήλιου

Αυτή η εικόνα δείχνει εικόνες τόσο από το Advanced Imaging Assembly (AIA), το οποίο βοηθά τους επιστήμονες να παρατηρούν πώς κινείται το ηλιακό υλικό γύρω από την ατμόσφαιρα του ήλιου, και το Helioseismic and Magnetic Imager (HMI), το οποίο επικεντρώνεται στην κίνηση και τις μαγνητικές ιδιότητες της επιφάνειας του ήλιου.

Το Solar Dynamics Observatory της NASA δεν είναι το μόνο διαστημόπλοιο που παρακολουθεί στενά τον ήλιο. Το Solar and Heliospheric Observatory, που ονομάζεται SOHO, επίσης παρακολουθεί τον ήλιο σε μια κοινή αποστολή της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Τα δίδυμα διαστημόπλοια Stereo της NASA καταγράφουν εικόνες του ήλιου από δύο οπτικές γωνίες στην τροχιά της Γης (μία μπροστά από τον πλανήτη και μια από πίσω), προκειμένου να δημιουργήσει 3-D θέα του καιρού στον ήλιο.