Αστροναύτες Εξερευνούν το Φεγγάρι του Δία, Ευρώπη
Μια ομάδα αστροναυτών κατευθύνεται προς το παγωμένο φεγγάρι του Δία, Ευρώπη, για αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Αυτό ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Η αποστολή που περιγράφεται παραπάνω, θα λάβει χώρα στην κινηματογραφική οθόνη, όταν η ταινία επιστημονικής φαντασίας “Europa Report” θα βγει στους κινηματογράφους (πιθανόν κάποια στιγμή το επόμενο έτος, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία κυκλοφορίας ακόμη).

Ενώ το “Europa Report” είναι επιστημονική φαντασία, παρουσιάζει με όσο καλύτερο επιστημονικό τρόπο τα γεγονότα. Οι κινηματογραφιστές εργάστηκαν εκτενώς με επιστήμονες της NASA για να δώσουν στο κοινό μια αυθεντική εικόνα του πως θα μοιάζει ένα ταξίδι στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη έχει πράγματι κεντρίσει το ενδιαφέρον των αστροβιολόγων, η οποία έχει διάμετρο περίπου 3.200 χιλιόμετρα.

Το φεγγάρι φαίνεται να φιλοξενεί έναν τεράστιο ωκεανό από υγρό νερό κάτω από το παγωμένο κέλυφος του. Αυτός ο ωκεανός είναι πιθανόν σε άμεση επαφή με τον βραχώδη μανδύα της Ευρώπης, δημιουργώντας μια ποικιλία πολύπλοκων χημικών αντιδράσεων. Η παλιρροϊκή θέρμανση του εσωτερικού του φεγγαριού παρέχει μια πηγή ενέργειας που πιθανοί μικροοργανισμοί θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν για να τροφοδοτήσουν τις μεταβολικές διεργασίες τους, λένε οι ερευνητές.

Τα σχέδια είναι προσχεδιασμένα, για να αποκτήσουμε μια καλύτερη άποψη του αινιγματικού φεγγαριού. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αναπτύσσει μια αποστολή που ονομάζεται JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer), η οποία θα ξεκινήσει το 2022 για να εξερευνήσει την Ευρώπη και τους δορυφόρους Γανυμήδη και Καλλιστώ. Η NASA, από την πλευρά της, εξετάζει τρόπους για να μελετήσει την Ευρώπη από τροχιά ή μέσω πολλαπλών flybys.

Οι αποστολές JUICE και οι επερχόμενες της NASA στην Ευρώπη είναι μη επανδρωμένες. Μια επανδρωμένη πτήση στο παγωμένο φεγγάρι, όπως απεικονίζεται στην ταινία “Report Europa”, είναι πολλά χρόνια μακριά. Αλλά αυτό είναι που το κάνει επιστημονική φαντασία.