Ψυχρή Ανδρομέδα
Σε αυτή τη νέα θέα του γαλαξία της Ανδρομέδας από το διαστημικό παρατηρητήριο Herschel, ψυχρές λωρίδες αστεριών υπό σχηματισμό αποκαλύφθηκαν με την καλύτερη λεπτομέρεια μέχρι στιγμής. Το Herschel είναι μια αποστολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος με σημαντική συμμετοχή της NASA.

Η Ανδρομέδα, γνωστή και ως M31, είναι ο πλησιέστερος μεγάλος γαλαξίας προς τον δικό μας Γαλαξία, σε απόσταση 2,5 εκατομμυρίων έτη φωτός, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό φυσικό εργαστήριο για τη μελέτη σχηματισμού αστεριών και την εξέλιξη των γαλαξιών.

Ευαίσθητο στο μακρινό υπέρυθρο φως από τη δροσερή σκόνη αναμειγμένη με αέριο, το Herschel αναζητά νέφη αερίων, όπου γεννιούνται τα αστέρια. Η νέα εικόνα αποκαλύπτει μερική από την πιο κρύα σκόνη στο γαλαξία – μόνο μερικές δεκάδες βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν – κόκκινο χρώμα σε αυτή την εικόνα.

Συγκριτικά, οι θερμότερες περιοχές όπως η πυκνοκατοικημένη κεντρική διόγκωση, κατοικία πιο ηλικιωμένων αστεριών, έχουν μια μπλε εμφάνιση.

Η περίπλοκη δομή είναι παρόν σε όλο το μήκος των 200.000 ετών φωτός του γαλαξία με τις ζώνες σχηματισμού αστεριών να οργανώνονται σε σπειροειδείς βραχίονες και τουλάχιστον πέντε ομόκεντρους δακτυλίους, που διανθίζονται με σκοτεινά κενά όπου ο σχηματισμός αστέρων είναι απών.

Η Ανδρομέδα είναι κατοικία πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων αστεριών. Αυτή η νέα εικόνα δείχνει καθαρά ότι πολλά περισσότερα αστέρια σύντομα θα σχηματιστούν.