Η Κίνα Συναρμολογεί ένα Μεγάλο Ραδιοτηλεσκόπιο

Τεχνικοί ξεκίνησαν τη συναρμολόγηση του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκόπιου στον κόσμο εδώ και μερικούς μήνες, του οποίου το πιάτο έχει μέγεθος όσο 30 γηπέδων ποδοσφαίρου, βαθιά μέσα στα βουνά της νοτιοδυτικής Κίνας στην επαρχία Guizhou.

Ο ανακλαστήρας του τηλεσκοπίου έχει διάμετρο 500 μέτρα και αποτελείται από 4.450 συλλέκτες. Κάθε συλλέκτης είναι ένα ισόπλευρο τρίγωνο με μήκος πλευράς 11 μέτρων. Μόλις ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ξεπερνώντας το Παρατηρητήριο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο έχει διάμετρο 300 μέτρα.

Ο Nan Rendong, επικεφαλής επιστήμονας, ανέφερε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πιάτο τόσο πιο ικανό είναι το τηλεσκόπιο και μπορεί να συλλαμβάνει πιο αδύναμα μηνύματα. “Ένα ραδιοτηλεσκόπιο είναι σαν ένα ευαίσθητο αυτί, ακούγοντας για να συλλάβει νοήμονα μηνύματα ραδιοκυμάτων ανάμεσα στον λευκό θόρυβο του σύμπαντος. Είναι σαν να προσπαθείς να εντοπίσεις τον ήχο των τζιτζικιών σε μια καταιγίδα”, είπε. Με περίμετρο περίπου 1,6 χιλιόμετρα, θα χρειάζεται περίπου 40 λεπτά για να περπατήσει κάποιος γύρω από το τηλεσκόπιο. Το γιγαντιαίο πιάτο είναι χτισμένο πάνω σε μια φυσικά διαμορφωμένη κοιλάδα σε σχήμα μπολ στο νότιο τμήμα της Guizhou.

«Υπάρχουν τρεις λόφοι περίπου 500 μέτρα μακριά ο ένας από τον άλλο, δημιουργώντας μια κοιλάδα που είναι τέλεια για να στηρίξει το τηλεσκόπιο», δήλωσε ο Sun Caihong, επικεφαλής μηχανικός της κατασκευής του τηλεσκοπίου, εξηγώντας το λόγο για τον οποίο επιλέχθηκε αυτή η τοποθεσία. Ο σχηματισμός Karst στο τοπικό τοπίο είναι καλός για την αποστράγγιση των όμβριων υδάτων και την προστασία του ανακλαστήρα. Στη γύρω περιοχή επικρατεί “σιγή ασυρμάτου” καθώς δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες πόλεις μέσα σε μια σφαίρα πέντε χιλιομέτρων. Το τεράστιο πιάτο είναι πραγματικά κρεμασμένο πάνω από το έδαφος στηριζόμενο από χιλιάδες πυλώνες και καλώδια από χάλυβα. Θα υπάρχουν περάσματα συντήρησης κάτω από αυτό. Για να δουν ολόκληρο τον ανακλαστήρα οι επισκέπτες θα πρέπει να ανεβούνε μέχρι την κορυφή ενός από τους λόφους. Μια πλατφόρμα παρατήρησης στην κορυφή του λόφου είναι υπό κατασκευή και θα είναι ανοικτή για το κοινό.

Όχι μόνο θα είναι τεράστιο, αλλά το νέο τηλεσκόπιο θα είναι επίσης πολύ ευαίσθητο. Το πιάτο θα μπορεί να μετατοπιστεί για να συλλάβει ραδιοκύματα από διαφορετικές γωνίες, δήλωσε ο Zheng Yuanpeng, επικεφαλής μηχανικός του πίνακα του τηλεσκοπίου. “Οι συλλέκτες θα μπορούν να αλλάξουν τις θέσεις τους μέσω συνδεδεμένων συρμάτων και παράλληλων ρομπότ. Μπορούμε να ελέγξουμε τη θέση τους με ακρίβεια 1 mm, δήλωσε ο Zheng. Το νέο τηλεσκόπιο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα των Κινέζων επιστημόνων να παρατηρούν τον απώτερο διάστημα. Ο Wu Xiangping, γενικός διευθυντής της κινεζικής Αστρονομικής Εταιρείας, είπε ότι για χρόνια Κινέζοι επιστήμονες έχουν εργαστεί σε δεδομένα από “δεύτερο χέρι” που συλλέγονται από άλλους και δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν σημαντικές ανακαλύψεις. “Έχοντας ένα πιο ευαίσθητο τηλεσκόπιο, μπορούμε να λάβουμε πιο αδύναμα και πιο μακρινά ραδιοκύματα που θα μας βοηθήσει στην αναζήτηση νοήμονος ζωής έξω από το γαλαξία και στη διερεύνηση την προέλευσης του σύμπαντος”, είπε ο Wu. Η κατασκευή του τηλεσκοπίου ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011 και έχει οριστεί να τελειώσει το επόμενο έτος.

Πηγή