Ευρώπη
Αυτή η σύνθετη εικόνα δείχνει ύποπτους πίδακες νερού που εκρήγνυται κάτω αριστερά στο φεγγάρι του Δία, Ευρώπη. Οι πίδακες, φωτογραφημένοι από τον φασματογράφο απεικόνισης του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble της NASA, παρατηρήθηκαν καθώς το φεγγάρι πέρασε μπροστά από τον Δία. Η υπεριώδη ευαισθησία του Hubble επέτρεψε να διακριθούν τα χαρακτηριστικά που υψώθηκαν πάνω από 160 χιλιόμετρα πάνω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης. Το νερό πιστεύεται ότι προέρχεται από ένα ωκεανό κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης. Τα δεδομένα του Hubble ελήφθησαν στις 26 Ιανουαρίου 2014. Η εικόνα της Ευρώπης που επικαλύπτει τα δεδομένα του Hubble, δημιουργήθηκε από τα δεδομένα των αποστολών Galileo και Voyager.

Οι αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA απεικόνισαν αυτό που μπορεί να είναι πίδακες υδρατμών που εκρήγνυνται από την επιφάνεια του φεγγαριού του Δία, την Ευρώπη. Το εύρημα αυτό ενισχύει άλλες παρατηρήσεις του Hubble που προτείνουν ότι το παγωμένο φεγγάρι εκρήγνυται με μεγάλου υψόμετρου πιδάκων υδρατμού.

Η παρατήρηση αυξάνει την πιθανότητα ότι οι αποστολές στην Ευρώπη μπορεί να είναι σε θέση να μετρήσουν δείγμα του ωκεανού της Ευρώπης χωρίς να χρειαστεί να τρυπήσουν αρκετά χιλιόμετρα πάγου.

«Ο ωκεανός της Ευρώπης θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα σημεία που θα μπορούσαν δυνητικά να φιλοξενούν ζωή στο ηλιακό μας σύστημα”, δήλωσε ο Geoff Yoder, συνεργάτης της NASA στην Ουάσιγκτον. “Αυτοί οι πίδακες, αν όντως υπάρχουν, μπορεί να παρέχουν έναν άλλο τρόπο για να συλλέξουμε δείγμα κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης”.

Πηγή: NASA