Το ρόβερ Curiosity της NASA ανακάλυψε νέα στοιχεία διατηρημένα σε βράχους του Άρη που υποδηλώνουν ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να υποστηρίξει αρχαία ζωή, καθώς και νέα στοιχεία στην ατμόσφαιρα του Άρη που σχετίζονται με την αναζήτηση ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. Παρόλο που δεν είναι κατ’ ανάγκη αποδείξεις για την ίδια τη ζωή, αυτά τα ευρήματα είναι ένα καλό σημάδι για τις μελλοντικές αποστολές που θα εξερευνήσουν την επιφάνεια του πλανήτη αλλά και κάτω από αυτή.

Τα νέα ευρήματα – “σκληρά” οργανικά μόρια σε ιζηματογενή πετρώματα τριών δισεκατομμυρίων ετών κοντά στην επιφάνεια, περιέχουν άνθρακα και υδρογόνο και επίσης μπορεί να περιλαμβάνουν οξυγόνο, άζωτο και άλλα στοιχεία. Ενώ συνήθως συνδέονται με τη ζωή, τα οργανικά μόρια μπορούν επίσης να δημιουργηθούν με μη βιολογικές διεργασίες και δεν είναι απαραίτητα δείκτες της ζωής.

“Με αυτά τα νέα ευρήματα, ο Άρης μας λέει να παραμείνουμε στην ίδια πορεία και να συνεχίσουμε να ψάχνουμε στοιχεία για ζωή“, δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, συνεργαζόμενος διευθυντής για τη Science Mission Directorate της NASA στην Ουάσινγκτον. “Είμαι βέβαιος ότι οι τρέχουσες και προγραμματισμένες αποστολές μας θα ξεκλειδώσουν ακόμα πιο εκπληκτικές ανακαλύψεις στον Κόκκινο Πλανήτη.”

“Το Curiosity δεν έχει καθορίσει την πηγή των οργανικών μορίων”, δήλωσε ο Jen Eigenbrode του Goddard Space Flight Center της NASA. “Είτε κατέχει το ιστορικό αρχαίας ζωής, ήταν τροφή για τη ζωή, ή υπήρξε κατά την απουσία ζωής, η οργανική ύλη στα υλικά του Άρη κατέχει χημικές ενδείξεις για τις πλανητικές συνθήκες και διαδικασίες”.

Αν και η επιφάνεια του Άρη σήμερα είναι αφιλόξενη, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι στο μακρινό παρελθόν το κλίμα του Άρη επέτρεψε στο υγρό νερό – ένα ουσιαστικό συστατικό για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε – να συγκεντρωθεί στην επιφάνεια. Τα στοιχεία από το Curiosity αποκαλύπτουν ότι πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, μια λίμνη νερού μέσα στον κρατήρα Gale κατείχε όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη ζωή, συμπεριλαμβανομένων των χημικών δομικών στοιχείων και των πηγών ενέργειας.

“Η επιφάνεια του Άρη είναι εκτεθειμένη στην ακτινοβολία από το διάστημα. Και η ακτινοβολία όσο και οι σκληρές χημικές ουσίες διασπούν την οργανική ύλη”, δήλωσε ο Eigenbrode. “Η εύρεση αρχαίων οργανικών μορίων στα επάνω πέντε εκατοστά του βράχου που αποτάθηκε όταν ο Άρης μπορεί να ήταν κατοικήσιμος, μας επιτρέπει να μάθουμε την ιστορία των οργανικών μορίων στον Άρη με μελλοντικές αποστολές που θα τρυπήσουν βαθύτερα”.

Πηγή: NASA