Γαλαξιακό ΜετρόΟι αστικοί χάρτες είναι θαυμάσια εργαλεία! Ο πρώτος «σύγχρονος» χάρτης είναι ο Tube του Λονδρέζικου μετρό, που σχεδιάστηκε από τον Harry Beck το 1933.

Από τότε, πολλές πόλεις έχουν βασίσει τα σχέδια τους σε παρόμοιους χάρτες όπως η Βοστώνη, η Νέα Υόρκη και το Άμστερνταμ.

Εδώ ο Samuel Arbesman έχει προσπαθήσει να κάνει το ίδιο πράγμα για το γαλαξία μας. Ο γαλαξίας μας είναι αφάνταστα τεράστιος, και εμείς πραγματικά δεν έχουμε ιδέα τι είναι εκεί έξω.

Ανακαλύπτουμε νέους πλανήτες σε άλλα αστρικά συστήματα όλη την ώρα, μαθαίνουμε νέα στοιχεία σχετικά με τον γαλαξιακό πυρήνα, και ακόμη ανακαλύπτουμε ολόκληρα νέα τμήματα του γαλαξία μας.

Ο χάρτης αυτός είναι μια προσπάθεια να προσεγγίσει τον γαλαξία μας, με λίγη περισσότερη οικειότητα απ’ ότι συνήθως και να κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες του διαστήματος.

Ας ελπίσουμε ότι θα φανεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τη θέση μας στον Γαλαξία, τα «σημαντικά» αξιοθέατα, και να κάνει τις αδιανόητες αποστάσεις να είναι λιγότερο αποθαρρυντικές.

Ο χάρτης σε μορφή PDF