Το Παγωμένο Φεγγάρι Τηθύς
Ποιες διεργασίες διαμόρφωσαν την ασυνήθιστη επιφάνεια του φεγγαριού του Κρόνου, της Τηθύς; Για να το μάθουμε, η NASA έστειλε το διαστημικό σκάφος Cassini ακριβώς δίπλα από το αινιγματικό παγωμένο φεγγάρι το 2005. Η φωτογραφία είναι από τις καλύτερες ολόκληρης της Τηθύς που έχουν δημιουργηθεί ποτέ.

Το διάχυτο λευκό χρώμα της Τηθύς είναι πιθανό να δημιουργήθηκε από φρέσκα σωματίδια πάγου που συνεχώς δέχεται το φεγγάρι από τον Δακτύλιο E του Κρόνου – σωματίδια που αποβλήθηκαν από φεγγάρι του Κρόνου Εγκέλαδο. Μερικά από τα ασυνήθιστα είδη κρατήρων στην Τηθύς παραμένουν λιγότερο κατανοητά. Κοντινή επιθεώρηση της παραπάνω εικόνας του νότιου πόλου της Τηθύς αποκαλύπτει ένα μεγάλο ρήγμα που τη διατρέχει διαγώνια.

Η κύρια θεωρία για τη δημιουργία αυτού του μεγάλου φαραγγιού ισχυρίζεται ότι δημιουργήθηκε όταν οι εσωτερικοί ωκεανοί της Τηθύς πάγωσαν. Αν έγινε έτσι η Τηθύς μπορεί κάποτε να είχε εσωτερικούς ωκεανούς, πιθανώς παρόμοιους με τους υπόγειους ωκεανούς που κάποιοι υποθέτουν ότι υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια του Εγκέλαδου σήμερα. Μήπως υπάρχει κάποιο είδος αρχαίας ζωής εκεί κάτω;