M8: Το Νεφέλωμα Λιμνοθάλασσα
Αυτό το όμορφο κοσμικό σύννεφο είναι μια δημοφιλής στάση στις τηλεσκοπικές περιηγήσεις στον αστερισμό του Τοξότη. Ο κοσμικός τουρίστας του δέκατου όγδοου αιώνα, Charles Messier, καταλογογράφησε το φωτεινό νεφέλωμα ως Μ8.

Σύγχρονοι αστρονόμοι αναγνωρίζουν το Νεφέλωμα Λιμνοθάλασσα ως ένα ενεργό αστρικό βρεφοκομείο περίπου 5.000 έτη φωτός μακριά, προς την κατεύθυνση του κέντρου του Γαλαξία μας. Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά μπορούν να εντοπιστούν σε αυτή την οξύ εικόνα, επιδεικνύοντας τα νήματα λαμπερού αερίου της λιμνοθάλασσας και τα σκοτεινά σύννεφα σκόνης. Κοντά στο κέντρο της λιμνοθάλασσας, το φωτεινό σχήμα κλεψύδρας είναι το πολυτάραχο αποτέλεσμα ακραίων αστρικών ανέμων και έντονου αστρικού φωτός.

Η μαγευτική θέα είναι μια σύνθεση ευρείας και στενής ζώνης εικόνων που καταγράφτηκαν ενώ το M8 ήταν ψηλά στον σκοτεινό ουρανό της Χιλής. Η Λιμνοθάλασσα φαίνεται σε μια πιο μπλε απόχρωση από ό,τι συνήθως εκπροσωπείται στις εικόνες που κυριαρχείται από το κόκκινο φως των εκπομπών υδρογόνου της περιοχής. Στην εκτιμώμενη απόσταση του νεφελώματος, η εικόνα εκτείνεται σε περίπου 30 έτη φωτός.