Ενάμιση μήνα μετά από το τελευταίο διπλό πέρασμα του, το διαστημόπλοιο Cassini της NASA θα ξανά κάνει ένα διπλό πέρασμα αυτή την εβδομάδα. Θα επισκεφτεί τα φεγγάρια Εγκέλαδος και Τιτάνας. Η ευθυγράμμιση των φεγγαριών σημαίνει ότι το Cassini μπορεί συλλάβει στιγμιότυπα αυτών των δύο αντίθετων κόσμων μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, χωρίς ελιγμούς μεταξύ τους.

Το Cassini θα προσεγγίσει τον Εγκέλαδο αργά το βράδυ της 17ης Μαΐου ώρα Ειρηνικού. Το διαστημικό σκάφος θα περάσει σε απόσταση περίπου 435 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του φεγγαριού.

Ο κύριος επιστημονικός στόχος κατά πέρασμα από τον Εγκέλαδο θα είναι να παρακολουθήσει τον Ήλιο που θα παίζει κρυφτό πίσω από τον πλούσιο σε νερό λόφο στη νότια περιοχή του φεγγαριού. Οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας το φασματογράφο υπεριώδους απεικόνισης θα χρησιμοποιήσουν το τρεμάμενο φως για να εκτιμήσουν αν υπάρχει μοριακό άζωτο στο λόφο. Αμμωνία έχει ήδη ανιχνευθεί στο λόφο και οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η θερμότητα μπορεί να αποσυνθέσει την αμμωνία σε μόρια αζώτου. Καθορίζοντας την ποσότητα του μοριακού αζώτου οι επιστήμονες θα έχουν ενδείξεις για την θερμική επεξεργασία στο εσωτερικό του φεγγαριού.

Το δεύτερο από τα δύο περάσματα του Cassini θα είναι η συνάντηση με τον Τιτάνα.
Η πλησιέστερη προσέγγιση θα λάβει χώρα αργά το απόγευμα της 19ης Μαΐου ώρα Ειρηνικού. Το διαστημικό σκάφος θα πετάξει 1.400 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του.

EnceladusΤο Cassini θα κάνει έρευνες κυρίως στο ραδιοφωνικό φάσμα συχνοτήτων, κατά τη διάρκεια του περάσματος, ώστε να ανιχνεύσει τις ανεπαίσθητες διακυμάνσεις της βαρυτικής έλξης του διαστημικού σκάφους από τον Τιτάνα, ο οποίος είναι 25 τοις εκατό μεγαλύτερος σε όγκο από τον πλανήτη Ερμή. Αναλύοντας τα δεδομένα οι επιστήμονες θα μάθουν αν ο Τιτάνας έχει υγρό ωκεανό κάτω από την επιφάνεια του και θα δώσει μια καλύτερη εικόνα της εσωτερικής δομής του. Το φασματόμετρο υπερύθρου θα συλλέξει δεδομένα ώστε να να συμπληρώσει τον θερμικό χάρτη του νεφελώδους φεγγαριού.

Το Cassini έχει πραγματοποιήσει άλλα τέσσερα διπλά περάσματα και έχει προγραμματιστεί ένα ακόμα τα επόμενα έτη.

Η αποστολή Cassini-Huygens είναι ένα πρόγραμμα μεταξύ της NASA, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Πηγή: JPL