Οι δύο όψεις του ΟυρανούΑυτές οι δύο εικόνες του Ουρανού – μία σε πραγματικά χρώματα (αριστερά) και μία σε ψευδή – είναι μόνο δύο από τις χιλιάδες που κατέγραψε το Voyager 2 με την κάμερα κλειστής γωνίας του στις 17 Ιανουαρίου 1986. Το διαστημικό σκάφος ήταν 9,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα (5.700.000 μίλια) μακρυά από τον πλανήτη, αρκετές ημέρες πριν την πλησιέστερη προσέγγιση του.

Η εικόνα στα αριστερά έχει υποβληθεί σε επεξεργασία ώστε ο Ουρανός να φαίνεται όπως στα ανθρώπινα μάτια. Η εικόνα είναι σύνθεση εικόνων που λήφθηκαν μέσω μπλε, πράσινου και πορτοκαλί φίλτρων. Οι σκοτεινές σκιές στην άνω δεξιά γωνία του δίσκου αντιστοιχούν στο όριο ημέρας-νύχτας του πλανήτη.

Πέρα από αυτό το όριο βρίσκεται κρυμμένο το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη Ουρανού, το οποίο σήμερα παραμένει σε απόλυτο σκοτάδι καθώς περιστρέφεται ο πλανήτης. Το γαλαζοπράσινο χρώμα προκύπτει από την απορρόφηση του ερυθρού φωτός από το μεθάνιο βαθιά μέσα στον Ουρανό, το κρύο και την εξαιρετικά καθαρή ατμόσφαιρα του. Στη δεξιά εικόνα χρησιμοποιήθηκε ψευδής χρωματισμός και εξαιρετικά μεγάλη αντίθεση για να τονιστούν οι λεπτομέρειες στην πολική περιοχή του πλανήτη Ουρανού.

Εικόνες που τραβήχτηκαν με υπεριώδες, μοβ και πορτοκαλί φίλτρα μετατράπηκαν αντίστοιχα σε μπλε, πράσινο και κόκκινο χρώμα για να παράγουν την εικόνα στα αριστερά. Οι πολύ μικρές αντιθέσεις που φαίνονται στο πραγματικό χρώμα είναι μάλλον υπερβολικές εδώ. Σε αυτή την ψευδού χρώματος εικόνα, ο Ουρανός μας αποκαλύπτει ένα σκοτεινό πόλο που περιβάλλεται από μια σειρά φωτεινότερων ομόκεντρων ζωνών.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι μια καφετιά ομίχλη ή νέφος, συγκεντρωμένο επάνω από τον πόλο, είναι τοποθετημένη σε ζώνες με κίνηση προς την ανώτερη ατμόσφαιρα. Η φωτεινή πορτοκαλί και κίτρινη λωρίδα στο κάτω άκρο του πλανήτη είναι μια βελτίωση της εικόνας. Στην πραγματικότητα, το άκρο είναι σκούρο και ομοιόμορφο σε χρώμα γύρω από τον πλανήτη.


Πηγή: NASA