Ελλειπτικός Γαλαξίας Με Στήλη Αερίου
Στους σπειροειδείς γαλαξίες, οι μεγαλοπρεπείς βραχίονες με τα νεαρά αστέρια, το αέριο και τη σκόνη περιστρέφονται σε ένα επίπεδο δίσκο γύρω από ένα διογκωμένο γαλαξιακό πυρήνα. Αλλά οι ελλειπτικοί γαλαξίες φαίνεται να είναι απλούστεροι. Ελλείψει αερίου και σκόνης για το σχηματισμό νέων αστεριών, τα γηραιότερα αστέρια τυχαία διανεμημένα δίνουν ένα ελλειψοειδές σχήμα (σαν αυγό) στους γαλαξίες.

Οι ελλειπτικοί γαλαξίες μπορεί να είναι πολύ μεγάλοι. Στο κέντρο αυτής της εικόνας και με διάμετρο πάνω από 120.000 έτη φωτός, μεγαλύτερος από το Γαλαξία μας, βρίσκεται ο ελλειπτικός γαλαξίας M87 (NGC 4486) κυρίαρχος του Γαλαξιακού Σμήνους της Παρθένου. Περίπου 50 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, ο M87 έχει πιθανόν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα υπεύθυνη για τη στήλη αερίου από υψηλής ενέργειας σωματιδίων που προκύπτουν από τη κεντρική περιοχή του γιγάντιου γαλαξία.

Σε αυτή την πολύ καλά επεξεργασμένη εικόνα, το αέριο του M87 φαίνεται προς τα επάνω δεξιά. Στην εικόνα φαίνονται επίσης και άλλοι γαλαξίες από το σμήνος της Παρθένου όπως ο NGC 4478 δεξιά από το κέντρο και ο NGC 4476 κοντά στη δεξιά άκρη.