Tunguska
Μπορεί ένας μετεωρίτης να το κάνει αυτό; Η πιο ισχυρή φυσική έκρηξη στην πρόσφατη ιστορία της Γης συνέβη στις 30 Ιουνίου 1908, όταν ένας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από τον ποταμό Tunguska στη Σιβηρία της Ρωσίας.

Η εκρηκτική του δύναμη εκτιμάται ότι ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα. Το συμβάν της Τουνγκούσκα ισοπέδωσε τα δέντρα σε πάνω από 40 χιλιόμετρα μακριά και συγκλόνισε το έδαφος με ένα τεράστιο σεισμό. Οι αναφορές των αυτοπτών μαρτύρων είναι εκπληκτικές. Η παραπάνω φωτογραφία τραβήχτηκε από μια ρωσική αποστολή στην περιοχή Tunguska σχεδόν 20 χρόνια μετά το γεγονός, βρίσκοντας δέντρα πεσμένα στο έδαφος σαν οδοντογλυφίδες. Το εκτιμώμενο μέγεθος του μετεωρίτη υπολογίζεται από 60 μέχρι πάνω από 1.000 μέτρα σε διάμετρο.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η κοντινή Λίμνη Cheko μπορεί ακόμη και να έχει δημιουργηθεί από την πρόσκρουση. Παρά το γεγονός ότι ένας μετεωρίτης στο μέγεθος της Tunguska μπορεί να ισοπεδώσει μια πόλη, οι μητροπολιτικές περιοχές καταλαμβάνουν ένα μικρό κλάσμα της επιφάνειας της Γης ώστε μια άμεση πρόσκρουση είναι σχετικά απίθανη. Πιο πιθανή είναι μια πρόσκρουση στο νερό κοντά σε μια πόλη και να δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο τσουνάμι (tsunami). Ένα επίκεντρο της σύγχρονης αστρονομίας είναι να βρει αντικείμενα στο Ηλιακό μας Σύστημα με δυνατότητα να δημιουργήσουν τέτοια καταστροφή και πριν χτυπήσουν τη Γη.